Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Innovatieve Thuiszorg dankzij studenten Noorderpoort

Innovatieve Thuiszorg dankzij studenten Noorderpoort

07 april 2017

Bewoners van de Hunsingoheerd in Uithuizen, onderdeel van ’t Gerack, zijn op donderdag 6 april gestart met de pilot Innovatieve Thuiszorg. Hierbij worden uiteindelijk 612 tablets uitgedeeld aan de bewoners, waarop onder andere de app Nettie staat geïnstalleerd. Nettie is een soort regel-app die dient als geheugensteuntje voor de gebruiker en als tool om een hulpvraag neer te leggen bij het sociale netwerk van de gebruikers. Een deel van de tablets wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Op donderdagochtend 6 april schoven studenten van Noorderpoort Gezondheidszorg & Welzijn en van Noorderpoort Technologie & ICT aan bij de bewoners van Hunsingoheerd. ‘Ik vind het wel goed dat dit er is. Er zijn zoveel mogelijkheden en het systeem is best gemakkelijk te besturen,’ vertelt eerstejaars student Melvin van Noorderpoort Technologie & ICT. Toch is hij nog niet helemaal gewend aan het systeem en de functies van de applicatie. Gelukkig geeft hij zijn uitleg aan een bewoner die zelf al jaren een tablet gebruikt. ‘Als we er zo samen mee bezig zijn, dan komt het wel goed.’ 

Regelapp Nettie voor bewoners en hun familie
Via de app Nettie kunnen gebruikers videobellen dankzij een Skype-functie en de bewoners kunnen contact leggen met familieleden door speciale groepen samen te stellen. Wanneer er dan een hulpvraag is, zoals het doen van een boodschap of vergezellen naar een doktersafspraak, dan kan deze voorgelegd worden aan de familieleden of andere mantelzorgers.

Sharon en Chantal zijn beide student Verpleegkunde bij Noorderpoort Gezondheidszorg & Welzijn en volgen sinds kort het keuzevak Zorginnovaties en Technologie. Zij konden mevrouw Bijsterveld helpen bij het gebruik van haar eigen tablet. Sharon: ‘Ik vind het leuk om dit te doen. Ze kunnen contact hebben met hun familie, ook wanneer zij niet zo vaak langs kunnen komen.’ Mevrouw Bijsterveld moet er nog wel een beetje aan wennen. ‘De lettertjes zijn wel erg klein, ik moet echt turen.’ Gelukkig wil Chantal mevrouw wel helpen bij het groter zetten van het lettertype.

Digitaal vaardig maken met behulp van studenten Hanzehogeschool
De ochtend bij Hunsingoheerd is op poten gezet door onder andere studenten van de Hanzehogeschool Groningen die zich bezighouden met het digitaal vaardig maken van ouderen. ‘Daarnaast willen we vereenzaming van ouderen tegengaan,’ legt Ingrid Schuiten uit. Ze is bezig met haar afstudeeronderzoek en studeert Human Technology aan de Hanzehogeschool. Volgens haar is deze app daar ook een goed hulpmiddel voor.

 Ingrid is blij dat de studenten van Noorderpoort een helpende hand bieden. ‘De studenten van Noorderpoort zijn erg enthousiast en ze leggen het goed uit.’ Ingrid is er niet bang voor dat de bewoners na het krijgen van de uitleg de tablet weer links laten liggen. ‘Het loopt vast wel los. De mensen willen nu al berichtjes aan elkaar sturen en Skypen met een familielid. Ze weten wel wat er mogelijk is, maar komen er te weinig mee in aanraking. Daar moet deze tablet mee helpen.’

01_Gezondheidszorg___Welzijn__2015-3DTPVormgevingverkleind.jpg

Gezondheidszorg & Welzijn

Verlengde Visserstraat 20
9718 JB Groningen

Terug naar boven