< Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Fotografiestudent Noorderpoort bestormt de wereld

Fotografiestudent Noorderpoort bestormt de wereld

21 juni 2018

Jorah Terwisscha van Scheltinga – ja, het is een mond vol – studeert Audiovisuele productie bij Noorderpoort Kunst & Multimedia. En deze achttienjarige studente is nu al een graag geziene fotografe bij concerten en festivals. ‘Ik heb geen aanleg voor muziek, helaas, maar ik kan er wel onderdeel van uitmaken met mijn camera. Op deze manier kom ik het dichtst bij muziek, zonder zelf muziek te maken.’ 

Je doet een audiovisuele opleiding bij Noorderpoort. Dat betekent niet alleen fotografie, maar ook film. 
Klopt. Ik ben aan deze opleiding begonnen met het idee dat ik er ook film bij wilde gaan doen. Maar juist doordat ik ook film heb gedaan, ben ik er des te meer achter gekomen dat dit mijn ding is. Het trekt me meer. Ik weet niet heel goed wat het nou is, maar het is een gevoel, het is gewoon zo. 

Hoe is die liefde voor fotografie eigenlijk ontstaan?
Toen ik 14 was, zag ik op vakantie een meisje met een camera lopen en ik dacht, hé, dat lijkt me vet, dat wil ik ook. Ik heb mijn vaders camera opgepakt en ben daar toen mee gaan oefenen. Het was niet echt een hele goede camera, maar ik mocht er wel mee werken en oefenen. En er kwamen wel leuke dingetjes uit. Het was meer dan alleen maar vakantiefotootjes. Ik heb de camera toen ook een keer meegenomen naar een concert. Die foto’s werden wel opgepikt hier en daar, zoals poppodia in de buurt van Leeuwarden. 

Concerten en muziek spelen een grote rol in jouw fotografie, hè?
Ja. Ik ben al vanaf jongs af aan heel veel met muziek bezig. Ik heb geen aanleg voor muziek, helaas, maar ik kon er wel onderdeel van uitmaken met mijn camera. Op deze manier kom ik het dichtst bij muziek, zonder zelf muziek te maken. Ik kan met mijn camera vooraan staan bij concerten en kom ik heel dicht bij de bands en artiesten. 

Inmiddels ben jij je horizon aan het verbreden en fotografeer je ook andere onderwerpen.
Ja, dat klopt. Op een gegeven moment dacht ik: ik wil meer de regie in handen hebben. Bij concertfotografie heb je die regie niet echt. Je kunt immers moeilijk tegen de bandleden tijdens het concert zeggen dat ze op een bepaalde manier moeten gaan staan of dat de belichting anders moet. Ik wilde meer de regie in eigen handen hebben. Toen ben ik met portretfotografie begonnen en inmiddels doe ik ook veel fashionrapportages. Dit doe ik ook met een team erbij. Ik vind dat ontzettend leuk om te doen. Ik ontwikkel me daar ook steeds meer in. 

Fashion, concerten of portretten?
Ik kan eigenlijk niet echt kiezen tussen deze onderwerpen. Muziek staat heel erg dichtbij me en ik merk dat als ik dat een tijdje niet doe, dat ik dan de camera weer op moet pakken om naar een concert te gaan. Dat geeft me echt een stukje voldoening. Maar ik ben toch ook wel heel erg geïnteresseerd in mode en alles wat daarmee te maken heeft. De hele wereld daarom heen is geweldig. Dus ja, misschien gaat op dit moment mijn voorkeur wel uit naar fashion. Maar de muziek zal er altijd wel blijven. 

Je wordt gezien als een zeer talentvolle fotograaf. Besef je je dat wel?
Ja, heel bijzonder. Ik ben heel jong, nog maar achttien, dus dat zorgt er al wel voor dat ik opval. Ik ben ook heel jong begonnen, dus ik ben eigenlijk altijd al het jonkie. Maar dan wel het jonkie die het minstens zo goed doet als de fotografen die al een aantal jaren meegaan. Mensen zeggen ook: je hebt er echt wel talent voor. Ik dacht meestal dat het wel meeviel en dat ik gewoon geluk had. Maar dat talent zit er dus wel.

Hoe nu verder?
Ik zit nu in het laatste jaar van mijn opleiding bij Noorderpoort. Ik reis veel heen en weer tussen Groningen, Leeuwarden en Amsterdam. In Amsterdam wil ik wel graag blijven wonen. Hier wonen veel creatieve mensen en daar wil ik graag mee samenwerken. Daarom wil ik in Amsterdam ook naar de kunstacademie. Ik weet nog niet welke, maar ik wil wel doorstuderen. Ik heb nog lang niet genoeg geleerd. Ik wil mijzelf nog verder ontwikkelen en ik moet daarvoor blijven oefenen. 

Je vindt het erg belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen.
Fotografie is een kwestie van doen, doen, doen. Je moet veel oefenen, heel ondernemend zijn en het hebben van een eigen stijl is daarbij zeker belangrijk. Echt goede fotografen hebben een eigen stijl. Foto’s van Anton Corbijn, één van mijn favorieten, herken je direct door zijn opvallende eigen stijl. Je moet als beginnend fotograaf ook niet bang zijn om je eigen stijl te ontwikkelen. Ik ben zelf nog aan mijn stijl aan het werken. Ik zou mijn stijl nu nog omschrijven als heel esthetisch. Lekker om naar te kijken, de kleuren zitten goed, de composities zitten goed. Maar ik moet nog veel meer fotograferen, om mijn eigen stijl echt helder te krijgen.  

Dus fotografie it is?
Ja! Fotografie is echt een passie. Maar het is ook een passie die ik wel echt in een beroep wil uitoefenen. Mijn droom is om zelfstandig fotograaf te worden. Dat ik zelfstandig fotografeer voor magazines, klanten, bedrijven, modeketens. Dat soort dingen. De Amsterdam Fashion Week zou tof zijn en ik vind i-D van Vice ook heel vet en voor Dazed and Confused zou ik ook wel willen fotograferen. Dit soort magazines combineren muziek en fashion, maar ook jeugdcultuur en politiek komen hierin naar voren. Die mix daarvan, dat past wel heel erg bij mijn interesses en fotografiestijl. Als ik daarvoor op een gegeven moment zou kunnen werken, dan denk ik dat ik heel tevreden zal zijn.

Over Jorah
Jorah (18) geeft in het najaar van 2018, samen met Excelsior Recordings, een fotoboek uit, genaamd 'Indie Academy'. In dit boek neemt Jorah een duik in de Indie Scene van Nederland. Hiervoor volgt ze ongeveer 10 verschillende bands. Ze gaat met hen op tour, loopt backstage mee en gaat zelfs met de artiesten mee naar huis. Ze gaat opzoek naar de roots van de muzikanten en onderzoekt waar hun liefde voor de muziek ontstaan is. Ook tijdens ImpressFest (20 tot en met 23 juni 2018) exposeert Jorah met haar foto's. 

 

Thema: Longread

KunstMultimedia-locatie-1.jpg

Kunst & Multimedia

Verzetsstrijderslaan 2
9727 CE Groningen

Terug naar boven