Skip to ContentSkip to Navigation
Home Actueel Daar gaan we weer...

Daar gaan we weer...

26 april 2018

Vorige week gaf de Commissie Leijnse een erg scherp advies aan de Minister van Onderwijs: stop met de MBO opleiding Artiest, en zorg sowieso dat de MBO scholen meer werk maken van de aansluiting van de creatieve opleidingen die ze aanbieden, op de arbeidsmarkt die ze bedienen.

Hoe serieus moeten we dat nemen?

De Commissie Leijnse moeten we hartstikke serieus nemen. Daar zitten verstandige lieden in, die veel ervaring in het (beroeps-) onderwijs hebben en er ook wetenschappelijk onderzoek naar doen. Er zit zelfs (!) een oud lid CvB van een groot ROC in (Da Vinci in Dordrecht). Het advies van de Commissie komt bovendien niet uit de lucht vallen: de vorige Minister van Onderwijs heeft hier specifiek om gevraagd.

De reden van dit scherpe advies is dat de afgestudeerde studenten van de opleiding mbo Artiest maar voor een klein deel een baan hebben van minstens 12 uur per week in het veld waarvoor ze opgeleid zijn, een jaar na hun diplomering.

Is dit een nieuw geluid dan?

Nee, we hebben deze geluiden vaker gehoord, veel vaker. Dan ging het over pretopleidingen, of dan hoorden we dat we studenten aan het opleiden waren voor de werkloosheid. Dus toen afgelopen week de eerste berichten over het advies van de Commissie Leijnse doorkwamen, dacht ik: daar gaan we weer

Tot nu toe hadden wij best een goed weerwoord op dat soort aantijgingen. We vertelden dat de studenten van onze dansopleiding Lucia Marthas zowat een baangarantie hebben: de opleiding is zó goed dat de afstudeerders allemaal óf naar het HBO doorgaan óf aan het werk gaan bij Joop van den Ende of vergelijkbare werkgevers. Prima arbeidsmarktperspectief dus. Verder vertelden we dat de afstudeerders van onze artiest opleiding bij Kunst & Multimedia misschien niet allemaal een baan krijgen van minstens 12 uur per week, in het artistieke veld. Dat klopt. Maar soms wel meerdere kleinere banen. Of een actief bestaan als ZZP-er. Of een mooie HBO vervolgopleiding. Of een mooie baan in een hele andere richting. Want onze studenten hebben wel veel geleerd: jezelf neerzetten, een productie bedenken en realiseren, samenwerken, je eigen en andermans talenten benutten. Dus, zeggen we, je moet wat breder kijken. Het is óók goed als ze een baan op een ander terrein krijgen. En, zeggen we tenslotte, we hanteren al een strenge numerus fixus.

Nou dan. Duidelijk toch?

Nee. Dit keer is het anders. Het advies van de Commissie Leijnse is zo scherp geformuleerd, dat maakten we nog niet eerder mee. Dit waait niet over. De Minister kan dit niet negeren, als ze dat al zou willen.

Wat staat ons te doen dan?

Het weerwoord dat we tot nu toe hadden, zullen we flink moeten onderbouwen. Dat kan op twee manieren. Om te beginnen zullen we echt met bewijzen moeten komen over hoe het met onze alumni gaat. We zullen ze in de gaten moeten houden: hoe vergaat het ze op de arbeidsmarkt, of op het HBO. We zullen met harde data moeten komen over het succes van onze studenten. En laat dat nou precies de kern van ons strategisch plan zijn: het succes van onze studenten ..

En verder moeten we dit niet in ons eentje doen, maar we moeten ervoor zorgen dat de werkgevers van onze gediplomeerde studenten met ons meedoen. Zij hebben belang bij goed opgeleide jongeren. Oók in de artistieke en creatieve sector. De werkgevers en wij moeten niet tegenover mekaar staan, maar juist samen laten zien dat dit harstikke waardevolle opleidingen zijn.

avatar

Auteur
Wim van de Pol
w.vandepol@noorderpoort.nl

Thema: Blog

Terug naar boven