Skip to ContentSkip to Navigation
Home Studeren bij Noorderpoort Aanmelden en intakegesprek

Aanmelden en intakegesprek

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij ons, dan doe je dat digitaal. Aan de hand van onderstaande stappen lees je hoe.

 • Ga naar het opleidingenoverzicht
  Wil je een duidelijk overzicht van onze opleidingen? Bekijk dan hier alle opleidingen. In het overzicht kun de geschikte opleiding voor jou vinden door te filteren op leerweg, opleidingsniveau, locatie en/of studierichting.  

 • Klik op aanmelden
  Heb je een keuze gemaakt voor een opleiding? Dan wil je je nu natuurlijk aanmelden. Bij elke mbo-opleiding op onze website vind je een aanmeldknop 'Meld je aan voor deze BOL/BBL voltijd opleiding'. Klik hierop en je gaat direct naar Digitaal Aanmelden. 

 • Digitaal Aanmelden
  Het werkt vrij eenvoudig, je kunt je zonder handleiding door het programma heen laten leiden. In het digitale aanmeldformulier hebben wij al de opleidingsgegevens voor je ingevuld. Jij hoeft dus nog alleen maar je persoonlijke gegevens in te vullen. Zorg er dus wel voor dat je je burgerservicenummer en je vooropleidingsgegevens bij de hand hebt. Doorloop het hele formulier, controleer het nog een keer en klik op verzenden.

* Het heeft onze voorkeur dat je je voor een opleiding die in september begint aanmeldt vòòr 1 april. We kunnen je dan snel uitnodigen voor het intakegesprek. Jij weet dan vroegtijdig of je geplaatst bent bij de opleiding of niet.

Auditie / Selectie & Numerus Fixus

Bijzondere eisen
Voor de meeste beroepsopleidingen van Noorderpoort ben je toelaatbaar als je aan de wettelijke vooropleidingseisen voldoet. Er zijn echter enkele opleidingen waar aanvullende eisen voor gelden. Denk daarbij aan een medische keuring, sporttest of een verklaring van goed gedrag.

Auditie en selectie
Er zijn opleidingen die bijzondere toelatingsprocedures kennen. Bij de opleidingen waarbij we selectierondes en audities hanteren vragen we je om je aan te melden vòòr 1 maart. Het selectieproces neemt enige tijd in beslag. Vroeg aanmelden zorgt er voor dat we je in een vroeg stadium zekerheid kunnen geven of je geplaatst wordt op de opleiding of niet.

Beperkt aantal opleidingsplaatsen
In de ene beroepsgroep is de kans op een werk- of stageplek groter dan in de andere. Beroepsgroepen waarin het arbeidsmarktperspectief of de stagemogelijkheid beperkt is, hebben daarom een limiet op het aantal opleidingsplekken (Numerus Fixus). 

Bij alle opleidingen waar bijzonderheden voor gelden vind je op onze website de bijzonderheden vermeld. Wil je weten bij welke opleidingen je bijzonderheden kunt verwachten, bekijk dan het overzicht bijzondere voorwaarden

Uitnodiging voor intakegesprek

Binnen tien dagen na je aanmelding ontvang je per post en e-mail een uitnodiging voor een intakegesprek. We kijken tijdens dit gesprek of je voldoet aan de toelatingseisen en of de opleiding bij je past. Ook kijken we naar je persoonlijke kenmerken, capaciteiten en motivatie. Natuurlijk is dit best een beetje spannend, het gaat tenslotte wel om jouw toekomst. Maar de medewerkers die de intake afnemen hebben het beste met je voor en willen je vooral helpen aan een passende opleiding. Blijf dus vooral gewoon jezelf. Je mag iemand meenemen als je dat prettig vindt.

Wat neem je mee voor de intake?

 • Identiteitsbewijs
 • Een kopie van je cijferlijst of diploma. Als je dit nog niet hebt, neem dan een actueel resultatenoverzicht mee

Hoe bereid je je voor op het intakegesprek?

 • Verdiep je in de opleiding
 • Denk na over welk beroep je met de opleiding wilt gaan doen
 • Denk na over je motivatie om de opleiding te volgen

Meld het ons als je een leerbelemmering of handicap hebt
In het intakegesprek zullen we jou vragen of je een leerbelemmering hebt, zoals dyslexie, een handicap, een chronische ziekte of gedragsproblemen, die jou belemmeren in je leerproces. Dat weten we graag, want dan kunnen we samen met jou bepalen of je ook gebruik wil maken van extra begeleiding die we speciaal daarvoor in huis hebben.

Wanneer hoor je of je geplaatst bent?
In het intakegesprek kijken we of je geplaatst kunt worden in de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Vaak hoor je al tijdens of vlak na het gesprek of je geplaatst wordt. Soms duurt het langer voor je de uitslag krijgt. Dat kan allerlei redenen hebben. Bijvoorbeeld als er maar een beperkt aantal opleidingsplaatsen is.

Het kan zijn dat je wordt uitgenodigd voor een verlengde intake en/of dat je het aanbod krijgt om met een loopbaanadviseur eventuele andere mogelijkheden te zoeken.

Vragen
Heb je vragen over het intakegesprek, bel dan met de school. De contactgegevens vind je onder locaties.

Ondertekenen onderwijsovereenkomst

Als je geplaatst bent, dan ontvang je binnen een paar dagen na de intake een onderwijsovereenkomst die je moet ondertekenen. Als je deze hebt ingeleverd, sta je ingeschreven bij ons en geven wij dit ook door aan DUO. Je hebt nu alles gedaan om aan de opleiding te beginnen. Bij de onderwijsovereenkomst horen Algemene Voorwaarden waarin de rechten en plichten van jou en van Noorderpoort beschreven staan.

Starten met de opleiding

Uiterlijk zes weken voor de start van je opleiding sturen we je alle informatie die je nodig hebt om te kunnen beginnen.